Taboulé of tabouleh is van oorsprong een salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten.
Het gerecht bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie met uien. Het geheel wordt overgoten met lijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met kaneel.
Dit recept is een variant hierop en is door de warme groenten en granen, de vele kruiden en specerijen die erin zijn verwerkt een ware smaakexplosie. Deze salade is heel goed te combineren met mini falafel burgers.
Ingredienten
- 450 gram bloemkool, in kleine roosjes
- 160 gram grove bulgur, of boekweit, of een mix van de twee
- 200 gram kikkererwten
- Flink wat extra vergine olijfolie
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 theelepel ras el hanout
- 1/2 theelepel komijn
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel harissa
- Flinke bos verse peterselie, fijngesneden
- Paar takjes munt, fijngesneden
- 4 eetlepels dukkah (verkrijgbaar bij oil & vinegar)
- 70 gram gepelde pistachenoten
- 50 gram rozijnen
- 2 eetlepels citroensap
- Zout en peper
Kook de bulgur en/of boekweit gaar. Dit duurt meestal ongeveer 10 minuten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Meng de gaar gekookte granen met de bloemkoolroosjes, kikkererwten, olijfolie en de kruiden (behalve de peterselie en de munt) en breng op smaak met zout en peper. Schep het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
Zodra alles knapperig en goudbruin is, haal je de bakplaat uit de oven en meng je de geroosterde granen met de fijngesneden peterselie, munt, pistachenoten, dukkah, rozijnen en citroensap. Breng op smaak met extra zout en peper en besprenkel eventueel met wat extra olijfolie.
Bron: Culy / Donna Hay; uit haar nieuwe boek, Life in balance