Ingrediënten (2 personen)
150 gram doperwten
10 blaadjes munt
kippenbouillon
4 schorseneren
2 witte uien
klontje boter
eetlepel honing
1 flinke eendenborst of 2 kleine
8 – 10 krieltjes of roseval aardappelen in schil
peper en zout
Optioneel: maderajus
200 milliliter madera
200 milliliter port
citroentijm
1 laurierblad
400 milliliter kippenfond
Dit gerecht maak je als volgt:
Schorseneren:
Schorseneren schoonmaken en in stukken van ongeveer 5 cm snijden.
Tip: gebruik keukenhandschoenen bij het schoonmaken.
De schorseneren ongeveer 20 koken met een beetje zout. Laten in eigen kookvocht.
Krieltjes of Roseval aardappelen: koken tot dat zij (niet te) gaar zijn. Laten staan in eigen kookvocht.
Stamppot doperwten:
De doperwten met 10 blaadjes munt even koken in kippenbouillon. De erwtjes niet te gaar koken.
Daarna pureren maar niet te fijn! Stamppotje warm houden.
Eendenborst: twee minuten op iedere kant aanzetten en daarna 10 minuten in een oven van 140 graden. Daarna een paar minuten laten rusten.
Uien: fijn snijden en samen met de schorseneren glaceren in boter en honing tot ze mooi glimmen en een beetje een braadkorstje hebben. Beetje citroen naar smaak toevoegen
Maderajus: uitjes aanfruiten; 200 ml madera en 200 ml port tot een derde laten inkoken. Daarna met tijm, laurier en 400 ml kippenfond laten inkoken tot de jus wat stroperig is.
Opmaak: doperwtenpuree in ring opmaken. De eendenborst (plakjes) er bovenop draperen.
De geglaceerde schorseneren, ui en aardappelen (halveren) er omheen leggen de jus erover schenken.
Eet smakelijk!