Homemade Granola

foto-granola-resultaat-voor-oven-1

Ingrediënten
(gebruik bijvoorbeeld een kopje als ‘deel’) 
75 gram havermout(vlokken) en/of boekweit
40 gram gehakte noten (denk aan cashewnoten, amandelen, hazelnoten, walnoten en paranoten)
40 gram zonnebloempitten of pompoenpitten
40 gram rozijnen
2 eetlepels honing (of ahornsiroop / agave)
Snufje kaneel of speculaaskruiden
(1 eetlepel bruine suiker of palmsuiker)

Tip: Bij de Tuinen heb je kant en klare mixen; bijvoorbeeld Super mix met rozijnen, bananenchips, paranoten, kokoschips, cashewnoten en geblancheerde pinda’s. Deze kun je ook toevoegen aan de havermout i.p.v. zelf noten zelf te mengen.

De granola bereidt je als volgt:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Rooster de havermout (vlokken) of boekweit op hoog vuur in een (liefst gietijzeren) pan en blijf roeren. Binnen een paar minuutjes kleuren de vlokken lichtbruin en gaan ze geuren. Meng de geroosterde vlokken of boekweit met de overige ingrediënten en spreid alles uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het in circa 12 minuten en schep het tussentijds eens om. Voeg de rozijnen of de extra ingrediënten zoals gedroogd fruit en de chocolade aan het eind van het bakproces toe.

Zet de oven uit, ze de ovendeur half open en laat de granola in de oven helemaal afkoelen. Meng er dan eventueel het gedroogde fruit door. Bewaar het in een mooie glazen afgesloten pot. Heerlijk! breek het in kleine stukjes. Voeg eventueel nog wat extra ingrediënten toe en bewaar in een afgesloten pot.

Extra ingrediënten om de granola nog lekkerder te maken 
Mee in de oven:
– Kokosrasp: 2 eetlepels
– Sesamzaad: 2 eetlepels
– Lijnzaad: 2 eetlepels

Aan het eind toevoegen:
– Gedroogd fruit zoals vijgen, abrikozen, banaan
– Cranberry’s
– Stukjes pure chocolade
– Vanille extract: 1 theelepel
– Wat je zelf nog smakelijk lijkt…

foto-granola-resultaat-na-oven-1