Flowers & Freedom

Lifestyle: yoga & healthy food
Vakantie

De smaak van Schiermonnikoog

 

Schiermonnikoog; een plek waar vrijheid, rust en ruimte nog altijd ruimschoots aanwezig is. Een hele bijzonder plek om te zijn die je het gevoel geeft volledig los te komen van de dagelijkse routine. De natuur is er nog wild en ongerept en brengt je terug bij echte emoties. Het eiland is met zijn 900 bewoners klein en overzichtelijk. Mensen groeten elkaar en tradities worden gekoesterd.
De boot vanuit Lauwersoog brengt je in 45 minuten naar Schiermonnikoog.

De dagen voor Oud & Nieuw hebben we genoten van een verblijf in het gezellige hotel Graaf Bernsstorff. Met uitzicht op de plaatselijke Spar, een ontmoetingsplek voor de eilanders en de toeristen en het Hotel van der Werff. Een bijzonder hotel met een rijke historie die terug gaat naar 1913. De inrichting is nog nagenoeg authentiek. De gelagkamer is een aanrader om na een wandeling of fietstocht wat te gaan drinken.

Tijdens ons verblijf werd het negende Midwinterfestival georganiseerd. Een festival wat één keer in de twee jaar wordt georganiseerd met muziek, theater, vertellers en de galerieën. Een festival van de eilanders aan de toeristen. Van de vele voorstellingen, waar je overigens tijdig bij de kaartverkoop moet zijn, hebben we er drie gezien. Allereerst werd in een huiskamer van de familie Vugts via foto’s en ervaringen een impressie gegeven van de ‘Weerextremen op de Wadden’. Vervolgens een bijzondere vertelling over ‘het gezicht achter de graven’; over de begraafplaats Vredenhof midden in de duinen, aangelegd voor de aldaar aangespoelde drenkelingen. Wyb Jan heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de indrukwekkende verhalen achter deze bekende en onbekende personen. Als laatste werden we, zittend in een gele KNRM truck, meegevoerd door de ‘oude redders met sterke verhalen’. Mannen met minimaal 40 jaar ervaring en heel wat levens hebben gered in weer en wind. Bijzondere ontmoetingen met eilanders die je het gevoel geven even onderdeel te zijn van het eilandleven.

Tijdens ons verblijf hebben we gegeten in Hotel restaurant Graaf Bernstorff. Ik wil deze blog dan ook afsluiten met een recept vanuit dit restaurant: op de huid gebakken snoekbaarsfilet met roergebakken zeekraaal en een crème van bloemkool en saffraan.

Crème
Ingrediënten crème: 1 gesnipperde ui, 10 draadjes saffraan, 30 gram roomboter, 100 gram bloemkool, 5 dl visbouillon, 2 dl room
Bereiding: De ui licht fruiten in de boter met de saffraan. Dan de bloemkool erbij doen en alles nog een paar minuten fruiten. De visbouillon toevoegen en zachtjes aan de kook brengen. Laat daarna het geheel inkoken tot er nog ongeveer de helft van de vloeistof over is. De groente met de bouillon pureren en dan alles door de bolzeef drukken, zo wordt het een fijne crème. Vervolgens de room toevoegen en de creme nog ongeveer vijf minuten op een laag vuur doorwarmen. De creme schuimig maken met de staafmixer.

Snoekbaars
Ingrediënten: 100 gram snoekbaarsfilet, 1 eetlepel olie, grof zeezout, peper
Bereiding: bak de filet op de huid in een koekenpan in de olijfolie tot de vis een krokante huid heeft en bijna gaar is. Strooi er dan wat zeezout en peper op.

Zeekraal
Ingrediënten: 100 gram zeekraal, 1 eetlepel olijfolie, peper
Bereiding: was de zeekraal en laat goed uitlekken. Dep hem daarna droog. Roerbak de zeekraal op een hoog vuur in de olijfolie en voeg peper en zout toe, zout is niet nodig.

Leg de zeekraal in het midden van een diep bord. Leg hierop de snoekbaars met de krokante huid naar boven. Schep de schuimige creme rond de zeekraal en de snoekbaars.


Informatie over de Wadden
Mocht je meer willen lezen over wat de wadden te bieden heeft, kijk dan eens op deze site:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *